“Η ρίζα του Ιεσσαί
(και ο Αλεξανδρινός)”
Αύγ. 2014, Δεκ. 2014
Εγκατάσταση.
Διαστάσεις μεταβλητές [ενδεικτικά (2Χ2X1.7)m]
Υλικά: Φοριαμός, έγγραφα αρχείου, κειμήλια, σχέδια με κάρβουνο, στολή καπετάνιου.
GR
Στα εγκαίνια της έκθεσης “Η ποιητική της Χίου από την ματιά των εικαστικών”, που έγιναν στις 12 Δεκεμβρίου 2014, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του ομίλου Πειραιώς, βράβευσε τρεις από τους συμμετέχοντες με αντίστοιχα χρηματικά έπαθλα των χιλίων ευρώ. Η Άντα Πετρανάκη, απέσπασε τη διάκριση με την συμμετοχή του έργου της: “Η ρίζα του Ιεσσαί (και ο Αλεξανδρινός)” - εγκατάσταση. Το βιωματικό αυτό έργο αναδεικνύει την χιώτικη ναυτοσύνη μέσα από αυθεντικό αρχειακό υλικό.
Το έργο ουσιαστικά είναι ένα κομμάτι του προσωπικού αρχείου της Αλεξάνδρας Πετρανάκη. Η καλλιτέχνης κατάγεται από τη Χίο, από την οικογένεια του Μιλτιάδη Παπαλά, που ήταν ο προπάππος της. Οικογενειακοί λόγοι την κράτησαν μακριά από το νησί. Το έργο αυτό γίνεται η αφορμή να αναμετρηθεί η εικαστικός με τις προσωπικές μνήμες και να ξαναπιάσει το νήμα που οδηγεί στις ρίζες της.
Η οικογένεια έδωσε τρεις γενιές πλοιοκτητών και Καπεταναίων. Διπλώματα, διαβατήρια, οικογενειακά κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα του προπάππου, του παππού, του πατέρα.. όλα συνθέτουν ένα έργο αρχείου που φιλοδοξεί να ταξιδέψει στο χρόνο και να προσθέσει, όπως άλλωστε κάθε έργο αρχείου, μια ενωτική ψηφίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας και σ’ αυτήν την περίπτωση, στην ναυτική ιστορία της Χίου. Να καταδείξει την αγάπη των Χιωτών για την θάλασσα, μια αγάπη που πέρναγε και περνάει από γενιά σε γενιά. Έτσι Η ρίζα του Ιεσσαί ανασύρει την χαρτογράφησή της μέσα απ’ τα μονοπάτια της Χιώτικης ναυτοσύνης.
Η πολυσημία του έργου καταδεικνύει και το πορτραίτο ενός Αλεξανδρινού. Δυο σόγια, δυο εφάμιλλες κουλτούρες, δυο φωτισμένες γέννες που ενώθηκαν στο δέντρο της ζωής. Και όταν ο Χιώτης πατέρας ταξίδευε, ο Αλεξανδρινός παππούς μίλαγε για την Χιώτικη ναυτοσύνη με θαυμασμό τόσο που βιώθηκε απ’ την εικαστικό, μέσα απ’ τα κειμήλια και διασώθηκε για να επικοινωνηθεί μέσω της τέχνης.